İlk Yardım Öğretmeni

Hizmet İçi Eğitim

Hizmet içi eğitim bireyin çalıştığı kurum tarafından verilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlere hizmet içi eğitim Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilir. Hizmet içi eğitimde yaş sınırlaması yoktur. Mesleğe yeni başlayan bir öğretmen ile meslekte 20 yılını bitirmiş bir öğretmen aynı hizmet içi eğitimi alabilir. Bu eğitime katılanların meslekler aynıdır. Sadece branş farklılıkları olabilir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bir hizmet içi eğitime öğretmenler katılır. Fakat bu öğretmenlerin bir kısmı İngilizce öğretmeni, bir kısmı da matematik öğretmeni olabilir. Örneğin gelişen teknolojinin eğitimde kullanılmasına yönelik bir bu eğitim tüm branşlardan öğretmenler katılabilir. Çünkü bir İngilizce öğretmeni de gelişen teknolojiyi derslerinde kullanabilir, bir matematik öğretmeni de ve hatta bir beden eğitimi öğretmeni de kullanabilir.

Hizmet içi eğitimin farklı türleri vardır. Başka bir alanda eğitim görmüş bir bireye yeni mesleğiyle ilgili bilgileri vermek amacıyla verilen bu eğitime “yeniden eğitim” adı verilir. Bireyin eksik bilgilerini tamamlamak amacıyla verilen eğitime “ilave eğitim” denir. Ve son olarak bireyin mesleğine ait daha ileri düzeyde bilgilerin verildiği eğitime “ileri eğitim“ denir. Bu eğitim türleri hizmet içi eğitim kapsamındadır.

Hizmetiçi Eğitim Faaliyetleri: Kapsamlı Bir Bakış

Hizmetiçi eğitim faaliyetleri, çalışanların bilgi, beceri ve tutumlarını geliştirmeye yönelik, işyerinde düzenlenen eğitim programlarıdır. Bu programlar, çalışanların işlerini daha iyi yapmalarına, yeni teknolojilere uyum sağlamalarına ve kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Hizmetiçi eğitim faaliyetleri, dört ana başlık altında toplanabilir:

1. İşe Yeni Başlayanlara Yönelik Eğitim:

  • Hizmet Öncesi Eğitim (Pre-service training): işe başlamadan önce verilen temel bilgi ve becerileri kazandırma eğitimidir.
  • İşi Tanıtma ve Uyum Eğitimi (Job Definition and Adaptation Training): işe yeni başlayanların işyerini, iş arkadaşlarını ve iş prosedürlerini tanımalarına yardımcı olan eğitimdir.
  • İş Başında Yetiştirme (On the Job Training): deneyimli bir çalışan tarafından, yeni çalışana işin nasıl yapılacağının gösterildiği uygulamalı eğitimdir.

2. Meslek Kazandırma Eğitimi:

  • Meslek Becerileri Kazandırma (Acquiring Vocational Skills): belirli bir meslek için gerekli olan bilgi ve becerilerin kazandırılması eğitimidir.
  • Temel Meslek Eğitimi (Basic Vocational Training): bir mesleğin temel prensiplerini ve uygulamalarını öğreten eğitimdir.

3. Meslekli Olarak Çalışmakta Olanlara Yönelik Eğitim:

  • Teknolojiye Uyum Eğitimi (Adaptation Training to Technology): çalışanların yeni teknolojileri kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olan eğitimdir.
  • Meslekte İlerleme ve Geliştirme Eğitimi (Further and Upgrade Training in Vocational): çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan eğitimdir.
  • İleri Meslek Eğitimi (Further Vocational Training): çalışanların yeni bir meslek edinmelerine veya mevcut mesleklerinde uzmanlaşmalarına yardımcı olan eğitimdir.

4. Yöneticilerin Eğitimine Yönelik Faaliyetler:

  • Yönetim Bilim ve Teknolojisi Eğitimi: yöneticilere yönetim bilimi ve teknolojisi hakkında bilgi ve beceri kazandıran eğitimdir.
  • Ar-Ge, Sorun Çözme Vb. Konularda Eğitim: yöneticilere araştırma-geliştirme, sorun çözme ve benzeri konularda bilgi ve beceri kazandıran eğitimdir.
  • Teknolojiyi İzleme, Değerlendirme ve Uyarlama Eğitimi: yöneticilere yeni teknolojileri izleme, değerlendirme ve işyerlerine uyarlama konusunda bilgi ve beceri kazandıran eğitimdir.

Leave a Reply