İlk Yardım Öğretmeni

Sosyoloji Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

Sosyoloji Nedir?

Sosyoloji Nedir?

Sosyoloji sistematik olarak çağdaş toplumları inceler. Modern toplumlardaki yaşamı bilimsel bir yöntemle inceler. Sosyoloji, modern toplumlardaki insan gruplarını ve bu gruplar arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir.

Sosyal kurumlar, tüm toplumlarda bulunan iyi organize edilmiş sosyal düzenlemelerdir. Sosyoloji bu sosyal kurumları ve aralarındaki ilişkileri inceler. Bütün toplumlarda var olan en temel kurumlar; Aile, eğitim, din, iş ve hukuk gibi kurumlar. Örneğin eğitim kurumu bilgi ve becerilerin nesilden nesile nasıl aktarılabileceğinin temellerini atarak bir şekilde toplumun devamlılığını sağlar. Bu kurumların her biri kendi işlevini yerine getirdiği için toplum sağlıklı bir şekilde işlev görmektedir. İyi eğitimli insanların ekonominin gelişimine katkısı göz ardı edilemez. Yani kurumlar da birbirini etkiler.

Sosyoloji, bu sosyal kurumların nasıl çalıştığını ve birbirleriyle ilişkilerinin nasıl kurulduğunu sosyolojik bir bakış açısıyla anlamaya ve açıklamaya çalışır.

Sosyoloji akımının kurucuları ve öncüleri kimlerdir?

Sosyolojinin yani sosyal bilimlerin babası olarak da bilinen Auguste Comte, sosyal evrim adlı bir teori geliştirerek sosyolojinin ilk temel çalışmasını gerçekleştirmiştir. Sosyal bilim olarak da bilinen sosyoloji, farklı kültürlerden ve farklı düşüncelerden gelen insanların küresel toplumsal işleyiş üzerindeki etkisini inceleyen bir bilim dalıdır.

Sosyolojinin Temel Özellikleri Nelerdir?

Sosyolojinin Temel Özellikleri Nelerdir?

Sosyolojinin Temel Özellikleri Nelerdir?

Sosyoloji, sosyal eşitsizliği, sınıf yapılarını, demografik yapıdaki değişiklikleri, politik toplum yasalarını ve hükümetin işleyişini ve ırk ve cinsiyet sosyolojisini inceleyen bir bilimdir. Birçok bilim adamı çeşitli araştırmalar yaparak bu bilime katkıda bulunmuştur. Bu bulgular aynı zamanda yasa koyuculara ve iş dünyası liderlerine, yöneticilerin toplum yönetiminde uygulayacakları politikaları belirlemede yardımcı olur. sosyolojinin temelleri;

  • Bireysel sorunlarla değil, toplumsal sorunlarla ilgili.
  • Sosyoloji evrensel tanımlar yapmaz veya kurallar koymaz.
  • Sosyoloji, ne olması gerektiğini değil, olanı inceler.
  • Sosyoloji bilimi, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurarak genellemeler yapar.
  • Diğer bilim dallarıyla etkileşim halindedir.
  • Sosyoloji bilimi düzenli ve sistemli bilgiden oluşur.
  • Sosyoloji pozitif bir bilimdir.
  • Sosyoloji, toplumları genel ve katı kurallar çerçevesinde ayırarak incelemez.

Sağduyu ve Sosyoloji Arasındaki Fark Nedir?

Sosyolojinin ilgi alanlarından biri, çoğu insanın zaten hakkında bir şeyler bildiği birçok konunun incelenmesidir. Toplumdaki her birey, sosyal sorunların her biri hakkında biraz bilgi ve anlayışa sahiptir. Örneğin her birey aile hayatı, eğitim, iş hayatı hakkında bir miktar bilgi ve anlayışa sahiptir. Bu, birçok insanın sosyologların gerçekten yalnızca sağduyu kullanarak düşünebilecekleri açıklamaları sağladığına inanmalarına yol açabilir. Bu da zaten “herkesin bildiği” şeylermiş gibi bir algıya yol açabiliyor. Bu varsayım elbette yanlıştır. Çünkü sosyolojik araştırmalar, hemen herkes tarafından kabul edilen pek çok sağduyu fikrinin yanlış olduğunu göstermiştir. Sosyoloji, toplumdaki birçok bireyin sahip olduğu fikirlerin yanlışlığını sosyolojik araştırmalar yoluyla ortaya koymaktadır.

Örneğin, gerçek bir yoksulluğun olmadığı, herkesin hayatta eşit fırsatlara sahip olduğu gibi fikirlerin mutlak gerçeklik olarak kabul edilmesi, bunların sosyoloji tarafından sorgulanmasına engel değildir. Sosyoloji, bu tür sağduyu görüşlerini test etmekle ilgilenir.
Sağduyu açıklamalarıyla ilgili bir başka sorun da, sağduyunun belirli bir zamanda belirli bir toplumun inançlarıyla doğrudan ilişkili olmasıdır. Meğer toplumların inançları değişince sağduyu da değişiyormuş. Farklı toplumların farklı sağduyuları vardır. Hopi Kızılderililerinin yağmur tanrılarını cesaretlendirmek için yağmur dansı yapmaları sağduyuludur. Aynı toplumda sağduyu zamanla değişebilir. Örneğin, İngiltere’de hasat kıt olduğunda cadılar yakılırdı, ancak şimdi bu tür olaylar için bilimsel açıklamalar aramayı tercih ediyorlar.

Sosyoloji sağduyudan iki şekilde ayrılır:

  1. Sosyologlar, günlük hayatın rutinlerine alışılmadık derecede farklı bir açıdan bakarlar. Sorunun gerçekten sağduyunun söylediği şey olup olmadığını incelerler. Bu sorunun geçmişte nasıl ortaya çıktığını ve nasıl değiştiğini inceleyerek mevcut varsayımları yeniden gözden geçirirler.
  2. Sosyologların açıklamaları ve vardıkları sonuçlar, yerleşik araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan kapsamlı araştırmalar yoluyla toplanan bilgilere dayanmaktadır.

Sosyolojik ve Biyoloji

Biyolojik açıklamalar, insan davranışının biyolojik özelliklere dayandığını ve insan davranışının doğuştan gelen özelliklere dayandığını açıklayan yaklaşımlardır. Bu açıklama, herhangi bir toplumdaki tüm insanların aynı şekilde davranması gerektiği beklentisini ortaya çıkarabilir. Çünkü biyolojik yapı toplumdan topluma değişmez. Ancak sosyologlar, farklı toplumları karşılaştırdıklarında farklı davranışlar, değerler ve gelenekler olduğunu bulmuşlardır.

Örneğin, farklı toplumlardaki kadın ve erkeklerin davranışlarını karşılaştırırken; Hangi davranışların erkek, hangi davranışların kadın olduğu konusunda büyük farklılıklar olduğu gösterilmiştir.
Aynı ten rengine sahip farklı toplumlarda yaşayan insanların farklı davrandığı söylenebilir. Yani doğuştan gelen biyolojik özelliklerin aynı olması bu kişilerin aynı davranışları sergileyeceklerini göstermez.

Sosyologlar, insanlar arasında fiziksel ve biyolojik özelliklerine göre yapılan ırksal grup ayrımlarına önem vermezler. Örneğin beyaz Almanların, İngilizlerin veya beyaz Polonyalıların çok farklı davranış, gelenek ve kültürel özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Aynı ırktan olmalarına rağmen, Pakistanlılar ve Hintliler arasında önemli kültür ve davranış farklılıkları vardır. Çünkü insan yaşadığı toplumun davranış ve kültürünü öğrenir.

Sosyolojik açıklamalar, çoğu insan davranışının doğumdan sonra sosyalleşme yoluyla öğrenildiğini ve doğuştan olmadığını varsayar. Sosyalleşme bir süreçtir. İnsanlar yaşamları boyunca çeşitli sosyal kurumlardan (aile, eğitim gibi) doğru davranışları öğrenirler. Eğitim ve sosyal hayattan mahrum kalan Sri Lankalı maymun çocuk Tissa’nın maymun davranışı; İnsanın insan olabilmesi için sosyal hayatın ve sosyalleşmenin ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Gazetecilik Sosyolojisi

Gazetecilik ve sosyoloji toplum hakkında bilgi arar. Bilinçli önyargılardan kaçınmaya çalışırlar. Bilgileri dengeli ve adil bir şekilde sunarlar. Sonuçlarını doğrulamak için topladıkları bilgileri kullanırlar. Yani, her ikisi de bilgisine güvenir. Ancak, bazı gazetecilik biçimleri iyi olarak adlandırılamaz. Sonuçları rastgele kullandıkları için elde edilen sonuçlar gerçekle örtüşmeyebilir. Daha çok satabilmek için bazen sansasyonel haberler yayılabilir. Bu durumda bilgi doğruluğunu kaybeder. Öte yandan sosyoloji olan durumu aynen olduğu gibi açıklama ilkesini benimsemiştir.

Sosyoloji gazetecilikten şu yönlerden farklıdır:

  1. Sosyoloji, topladığı bilgileri sistematik bir yöntem ve teknikle nesnel bir şekilde toplayıp olduğu gibi sunarken; Gazetecilik sistematik yöntemler kullanmamalıdır. Bu nedenle, gazetecilikte haberlerin tasviri taraflı ve öznel olabilir.
  2. Sosyologlar, sonuçlarını diğer sosyologların eleştirilerine her zaman açık tutarlar. Sosyolojik açıklamalar her zaman daha fazla gerçeğe doğru gelişir.
  3. Sosyolojik araştırmalar diğer sosyologları ve sosyal politika yapıcıları hedeflerken, gazetecilik geniş bir kitleyi hedefliyor.
  4. Sosyolojik bilgi, belirli yöntem ve tekniklerle uzun bir sürede elde edilirken; Gazetecilik belirli bir zaman baskısı altındadır. Sürekli değişen haberleri güncellemesi ve geniş bir kitleye ulaşmasını sağlaması gerekiyor.

Psikoloji ve Sosyoloji Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Her ikisinin de teması insandır. Her ikisi de bilimsel yöntem ve teknikleri kullanır. Bireyin psikolojik özellikleri; Sosyoloji, düşünme, algılama, hatırlama, hatırlama ve unutma gibi kişilik özelliklerini incelerken, bireyden çok toplumsal yapıyı oluşturan aile, eğitim gibi kurumları inceler. Sosyoloji, sosyal süreçleri, sosyalleşmeyi ve sosyalleşmenin birey üzerindeki etkilerini inceler.

Toplumsal yapı ile birey arasında karşılıklı bir etkileşim olduğu için sosyoloji ve psikoloji de birbirinden beslenir. Sosyoloji bir sosyal bilimdir. Sosyoloji, Sosyal Bilimler grubunun bir parçasıdır. Psikoloji, ekonomi, siyaset bilimi ve antropoloji de sosyal bilimlerdir. Doğa bilimleri dediğimiz fizik, kimya, biyoloji gibi bilimler doğayı, maddeyi ve canlıları anlamaya çalışırken, sosyoloji de toplumsal gerçekleri araştırmak ve objektif olarak ortaya koymak için kendine özgü bir yöntem ve teknik kullandığı için bir bilim dalıdır. Bilim kavramının genellikle doğa bilimleri ile ilişkilendiriliyor olması, toplumsal gerçekliğin yokluğunu göstermez.

SOSYOLOJİ : Sosyoloji toplumu doğal halde incelemek ister. Araştırmalar yapılırken insan hakları dikkate alınır.

Sosyoloji bilim midir?

Her iki bilimin de ana konusu insandır. Hem psikoloji hem de sosyoloji, insan davranışını temel alan bilim dallarıdır. Psikoloji, bireysel davranışlara dayalı olarak bireyin zihin ve ruhsal dünyasını incelerken; Sosyoloji, kitlesel davranışları ve bireylerin davranışlarından oluşan toplumsal olayları inceler.

Bilim ve sosyoloji arasındaki önemli farklardan biri, araştırmanın aynı yöntemleri kullanamamasıdır. Çünkü her iki konunun teknik özellikleri birbirinden farklıdır. Sosyoloji toplumsal yapıyı incelerken toplumu laboratuvara koymak mümkün değildir. Toplumsal yapı doğal olarak çok hızlı değiştiğinden, sosyolojik bilgiler doğa bilimlerinden elde edilen bilgiler kadar doğru olamaz.

Psikolojinin adli psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, bilişsel psikoloji, deneysel psikoloji, spor psikolojisi gibi birçok alanı vardır ve dolayısıyla çalışma alanı çok geniştir. Mezun olduktan sonra psikologlar danışma merkezlerinde, okullarda, hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Psikolog ve sosyologlar şirketlerin insan kaynakları departmanlarında, sivil toplum kuruluşlarında, araştırma enstitülerinde ve devlet dairelerinde görev alabilirler.

Bununla birlikte, sosyolojinin bir bilim olduğuna dair kanıtlar vardır. Sosyoloji, aşağıdaki özelliklere sahip olduğu sürece sosyal araştırmaya bilimsel bir yaklaşım olarak kabul edilebilir.

1. Değer Özgürlüğü: Sosyologlar, araştırmalarında kendi değer yargılarına ve tutumlarına müdahale etmemelidir.
2. Nesnellik: Sosyologlar her şeyi olduğu gibi açıklar. sen tarafsızsın
3. Sistematik araştırma yöntemlerinin uygulanması: Sosyolojik bilgi tesadüfen kazanılmaz
4. Bilginin kullanımı: Toplumdaki sosyolojik tanımlamalar sosyolojik bilgiye dayanmaktadır.
5. İzleme kapasitesi: Sosyolojik bilgi her zaman diğer sosyologların eleştirilerine açıktır.

Sosyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Sosyoloji,
  • Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar,
  • Siyaset bilimi,
  • Sosyolojik analiz,
  • Psikoloji,
  • İngilizce,
  • Nüfus ve Toplum,
  • Sosyal İstatistik,
  • Kültür ve Toplum,
  • Sembolik mantık,
  • Güç ve Eşitsizlik,
  • Çağdaş Sosyal Kuramlar,
  • Tüketim Sosyolojisi
  • Sosyal İstatistik,
  • Çağdaş Sosyal Kuramlar,
  • Toplumsal Değişme ve Gelişme,
  • Antropoloji,
  • Toplumsal Tabakalaşma Ve Eşitsizlik,
  • Sosyolojide Araştırma Ve Uygulamalar
  • Göç sosyolojisi

Sosyoloji mezunları ne iş yapar?

Tüm insan davranışları sosyal olduğundan, sosyolojinin konusu yakın aileden düşmanca mafyaya kadar uzanır; organize suçtan dini tarikatlara; ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf farklılıklarından ortak bir kültürün ortak inançlarına; ve ekonomik sosyolojiden spor sosyolojisine. Aslında, çok az alan bilginin incelenmesi, teorisi ve uygulamasıyla bu kadar geniş bir erişime ve alakaya sahiptir.

Sosyoloji mezunları için hangi kariyer fırsatları var?

Sosyoloji Bölümü mezunlarının kariyer seçenekleri, öğrenimleri sırasında aldıkları kararlarla şekillenebilmektedir. Sosyolojinin birçok alt dalı vardır. Bunun dışında akademik kariyer hedefi olmayan mezunlar;

  • Gazetecilik mesleği,
  • Banka ve finans sektörü,
  • Reklamcılık,
  • Sigortacılık sektörü,
  • Araştırma merkezi,
  • Sivil toplum kuruluşları,
  • Yazarlık,